Bjud på 17 maj-middag – Tips på meny

Fokus på mobil som tar bilde av et pådekket bord
Grillet laks med frisk mangosalsa på et fat med lefser

17 maj är en dag med gott om skratt, trivsel och inte minst god mat. Vi har förberett middagsmenyn till dina gäster.

Sätt stämningen genom att servera en förrätten under minglet. Då kan gästerna komma lite som de vill och behöver inte känna sig stressade över att hinna till din tillställning. Det är ofta lite svårt att förutse den exakta tidpunkten för gästernas ankomst.

Tapas som förrätt

Servera smakrika ostar och lufttorkad skinka samt andra goda charkprodukter så har gästerna något gott att njuta av medan du gör middagen färdig.

Lax

Om du inte redan gjort det, ta fram grillen för säsongen! För många norrmän är det tradition att äta lax på 17 maj och vi föreslår därför att du serverar grillad lax med färsk salsa. Mums!

Huvudingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 1 msk olja till pensling
  • 8 st vetetortilla/fullkornstortilla

Glaze

  • Saft från 1 lime
  • 3 msk flytande honung
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk grovmalen peppar

Dressing

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • Saft av 0,5 st lime
  • 1⁄4 tsk cayennepeppar
  • 0,5 tsk salt

Salsa

  • 1 st gul paprika
  • 1 paket körsbärstomater
  • 2 salladslökar
  • 2 avokador
  • 3 msk finhackad färsk koriander

Så här gör du:

  1. Gör dressingen. Riv vitlöken på ett litet rivjärn. Vispa ihop riven vitlök, olivolja, limejuice och cayennepeppar i en skål. Smaksätt med salt.
  2. Rensa paprikan från stjälkar och frökapslar. Skär paprikan i små tärningar. Dela körsbärstomater i fyra delar och hacka salladslöken. Lägg grönsakerna i skålen med dressingen.
  3. Halvera avokadon. Ta bort kärnan. Använd en sked och ta ut köttet ur avokadoskalet. Dela avokadoköttet i mindre bitar och lägg i skålen med resten av grönsakerna.
  4. Finhacka koriandern, lägg i skålen och blanda väl.
  5. Pensla laxfilén med olja. Lägg fisken med köttsidan nedåt på grillen i 3-4 minuter, vänd på filén och grilla på indirekt värme i ca 10 minuter.
  6. Vispa ihop ingredienserna till glazen. Pensla fisken med glaze mot slutet av grilltiden, upprepa gärna penslingen flera gånger.
  7. Använd en rund utstickare (10-12 cm i diameter) eller ett stort glas och stick eller skär ut 2 små majstortilla per tortillabröd. Värm gärna tortillabröden snabbt på grillen före servering.
  8. Gör tortillachips av tortillabrödet. Klipp dem i små trianglar. Lägg i en skål tillsammans med olja, salt och paprikapulver. Grädda i nedre delen av ugnen vid 160°C i 10 minuter. Låt svalna.
  9. Lägg upp tortillabröd med färsk salsa och grillad lax, servera gärna med några grillade lime och garnera med färsk koriander.
Grov rullekake dekorert med jordbær og basilikum
Grov rullekake dekorert med jordbær og basilikum

Rulltårta

Avsluta middagen med en god rulltårta som du serverar med färska bär och lite mynta.

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • ca 3 dl jordgubbssylt

Garnering

  • Färska jordgubbar

Så gör du

  1. Vispa ägg och socker luftigt. Sikta samman mjöl och bakpulver och vänd ner det i ägg- och sockerblandningen med en slickepott.
  2. Sprid ut smeten i en smord långpanna. Grädda kakan mitt i ugnen vid 200°C i ca 10 minuter.
  3. Lägg smörgåspapper på bakbordet och strö socker på. Ställ rulltårtan på pappret och låt den ligga över kakan tills den har svalnat något.
  4. Lägg på fyllningen och rulla ihop kakan, gärna med hjälp av smörgåspappret. Packa in kakan lite tight och lägg den svalt med skarven nedåt.
  5. Servera rulltårtan, gärna tillsammans med färska bär.

Båda recepten och bilderna kommer från Matprat.

Recepten och bilderna
Matprat.no