Festlig dessert du kan tillaga på tre röda sekunder

3 kuleis som ligger på et bord

Vi tipsar om desserter som kan göras dagen innan så att du kan ägna dig åt ditt norska nationaldagsfirande istället för att lägga tiden i köket.

Duka upp med hemgjord glass, flaggfärgade maränger och en kaka med färska bär.

Hemgjord glass inför 17 maj

17 maj är glassens dag! En mild och god hemlagad vaniljglass älskas av både stora och små. Dekorera glasstrutarna med rött, vitt och blått strössel för att sätta pricken över i. Detta recept ger 6 portioner glass.

Ingredienser:

Till glassen

  • 4 äggulor
  • 4 msk socker
  • 4 dl vispgrädde
  • Vaniljstång

Till glasstrutar

  • 6 glasstrutar
  • 50 g vit choklad
  • 6 msk färgat strössel

Så här gör du:

  1. Rör ihop äggulor, socker och vaniljstång i en skål och placera skålen över varmt vatten. Vispa hela tiden tills äggblandningen börjar bli varm och sockret löst upp sig.
  2. Fortsätt att vispa blandningen med maskin eller för hand tills den är en kall och tjock smet.
  3. Vispa grädden hårt och blanda med äggblandningen.
  4. Nu är din glassparfait redo att frysas.
  5. Häll glassblandningen i en lämplig form, täck med plastfolie och frys i minst 4 timmar.
  6. Ställ glassparfaiten i kylen ca 20 minuter innan den ska serveras.
  7. Lägg upp din glassparfait på ett fat, servera direkt från formen eller forma till kulor som du lägger i glasstrutar doppade i vit choklad och färgat strössel.
Marengs i pakker

Marängtoppar

Gör söta små marängtoppar till barnen på 17 maj. Hembakat godis i rätt, vitt och blått sätter en extra festlig prägel på nationaldagsfirandet. Det här receptet ger ungefär 40 små marängtoppar.

Ingredienser:

  • 3 äggvitor
  • 1⁄4 tsk salt
  • 1⁄4 tsk citronsaft
  • 225 g socker
  • Röd karamellfärg
  • Blå karamellfärg

Så här gör du:

  1. Gnid in vispskålen med lite salt och några droppar citron.
  2. Lägg äggvitorna i skålen och vispa långsamt ihop dem med lite salt tills de bildar ett mjukt skum. Öka hastigheten tills bubblorna i skummet är små och jämna.
  3. När skummet bildar stela toppar, tillsätt lite i taget av sockret. Vispa tills blandningen är mjuk och blank och allt socker har lösts upp. Vispa inte för länge, då blir blandningen grynig.
  4. Fäst en rund spets på spritspåsen (storlek 8-10) och vik ner den något. Gör små tunna ränder med karamellfärg längs med insidan av påsen. Varva röd och blå färg i sammanlagt 6 ränder. Använd gärna en pensel för att komma åt lättare.
  5. Lägg marängen i spritspåsen och fäst bakplåtspappret på bakplåten genom att spritsa ut lite smet på undersidan av pappret i varje hörn.
  6. Spritsa ut marängen i små toppar. Grädda i ugnen på 60-70°C i ca 2 timmar så att marängen stelnar.
Lagvis bærkake i gjennomsiktig glass med snorer og tregaffel

Lager-på-lager-kaka med bär

Servera en härlig lager-på-lager-kaka med färska bär och dekorera efterrätten med ett ätbart lakritssnöre. Detta recept ger 4 portioner.

Ingredienser:

Kakbotten

  • 4 ägg
  • 120 g socker
  • 120 g vetemjöl
  • 3⁄4 tsk bakpulver
  • 2 tsk vallmofrön

Fyllning

  • 2 askar hallon, á 150 g
  • 2 askar blåbär, á 150 g
  • 1 burk vaniljkeso
  • Eventuellt 8 st lakritssnören att dekorera med

Så här gör du:

  1. Vispa ägg och socker till en stel smet. Vänd ner mjöl och bakpulver med en slickepott.
  2. Häll smeten i en smord, bakplåtsklädd långpanna och strö över vallmofrön. Använd mittengallret i ugnen och grädda kakan på 200°C i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
  3. Stick ut passande små runda kakor ur botten, har du ingen utstickare går det lika bra att använda ett glas.
  4. Varva tårta, bär och vaniljkeso i glas.

Bilderna och recepten är från Matprat.

Bilderna och recepten
Matprat.no