Bröllopsmenyn som passar perfekt till säsongen
Osäker på vad du ska servera på ditt bröllop? Vi har lagt fyra förslag – oavsett om ni ska knyta band på vintern, våren, sommaren eller hösten.
Många skulle säga att maten är en av de viktigaste delarna av ett bröllop, och maten är godast när den är i säsong. Därför har vi tagit fram förslag som är anpassade efter de fyra årstiderna.
Smaken och tillgängligheten på ingredienserna är inte det ända som påverkas av säsongen. Vad gästerna förväntar sig att de ska äta kan också bero på säsong.
Fyra årstider – fyra menyer
Blir det mycket att tänka på? Oroa dig inte. Vi har nämligen tagit fram fyra menyförslag som är skräddarsydda för den säsong du ska gifta dig i.
Dessa menyer fokuserar på smakkombinationer och konsistens. Man måste ha några mjuka och lite krispigare inslag.
Vi listar också typiska råvaror för säsongen, om du vill göra dina egna anpassningar:
Till vårbröllopet
Start
Stekta kammusslor, picklade gurkband, torkat sjögräs, krispiga hyvlade rädisor, ängssyra, sojapärlor och ponzu.
Huvudrätt
Kalvfilé och kalvbräss, jordärtskocka, bakade jordärtskockor, jordärtskockor, friterad grönkål, kalvglaze.
Dessert
Crème brûlée, marinerade hallon, frystorkade hallon, karamelliserad popcorn.
Funderar du på vad som är i säsong inför ditt bröllop? Ta en titt på översikten:
Frukt och grönsaker
- Sparris
- Grönkål
- Gurka
- Hjärtsallad
- Jordärtskocka
- Rädisor
- Rovor
- Vårlök
Fisk och skaldjur
- Torsk
- Kammusslor
- Blåmusslor
- Havskräfta
Kött
- Kalv
- Nöt
Till sommarbröllopet
Förrätt
Sparris, lufttorkad skinka, purjolöksemulsion, purjolöksolja, nygräddat tunnbröd med gräddfil vid sidan om.
Huvudrätt
Oxfilé, grillad kål, selleripuré, lufttorkad selleri, rädisor och smörkokta rovor, timjansglace.
Dessert
”Demonterad pavlova” bestående av spröda maränger i flera färger, vaniljkräm, färska sommarbär.
Undrar du vad som är i säsong inför ert bröllop? Ta en titt på översikten:
Frukt och grönsaker
- De flesta grönsaker
- Bär
- Rabarber
- Romanesco
- Färsk kål
- Sparris
Fisk och skaldjur
- Makrill
Kött
- Kalv
- Fläsk
Till höstbröllopet
Förrätt
Rökt och inlagd torsk, äggkräm, pocherat vaktelägg, hyvlat fänkålshuvud, syltad fänkålstjälk, krispiga rågflingor.
Huvudrätt
Lammracks med örtbädd, sötpotatispuré, smörstekt skogssvamp, krämig morchellasvampsås.
Dessert
Äppelpaj, äppelchutney, bakade småäpplen, äppelsirap, färskostkräm och vaniljglass.
Undrar du vad som är i säsong inför ert bröllop? Ta en titt på översikten:
Frukt och grönsaker
- Potatis
- Äpple
- Lök
- Rötter
- Jordärtskocka
- Moreller
- Spetskål
- Fänkål
- Persiljerot
Fisk och skaldjur
- Krabbtaska
- Torsk
- Blåmusslor
Kött
- Lamm
Till vinterbröllopet
Förrätt
Grillade havskräftor, krämigt havskräftskum, småärter, ärtskott, dillemulsion och grillat surdegsbröd bredvid med vispat smör.
Huvudrätt
Renfilé, pumpakräm, krispiga pumpakärnor, syltad pumpa, brysselkålsblad vända i krispig bacon och lök, krämig viltsås och småpotatis som tillbehör.
Dessert
Choklad Chiboust, sockerglaserade björnbär, krispig chokladcrunch och passionsfruktcoulis.
Undrar du vad som är i säsong när ni gifter er? Ta en titt på översikten:
Frukt och grönsaker
- Betor
- Lök
- Rötter
- Kålrot
- Rödkål
- Svartkål
- Pumpa
Fisk och skaldjur
- Hälleflundra
- Musslor
- Marulk
- Havskräftor
- Kammusslor
Kött
- Ren
- Hjort
- Älg