Stjäl de bästa lösningarna från tre bröllopsdagar
Få lite bröllopsinspiration! Tre par avslöjar vad som fungerarde riktigt bra på deras stora dag.
En stor del av att planera bröllop är att göra val. Oavsett om det rör sig om de stora frågorna – som var bröllopet ska hållas, vem som ska vara toastmaster och vad man ska servera gästerna – till de allra minsta detaljerna.
Det kan milt sagt vara krävande att komma på lösningar som både känns rätt, gör dagen smidig för gästerna och inte är för tidskrävande eller tar knäcken på budgeten.
Lyckligtvis är det många som har gått igenom detta före dig och som med facit i hand vet vad som fungerade felfritt.
Vi har pratat med tre nygifta par som delar sina bästa lösningar – låt dig inspireras!
Julies bästa tips: Budgetblommor
Julie och Dan kom på en bra lösning som underlättade blomsterdekorationsbiten på bröllopsdagen.
- Vem: Julie Simonsen och Dan Alexander Nypan.
- Gifte sig i juni 2017 på Disen gård i Oslo, Norge.
Julie berättar:
- Vi skulle gifta oss i juni – en månad då det växer fantastiskt mycket vilda blommor. Så när vi planerade dukningen för middagen var jag övertygad om att jag ville dekorera borden med vilda växter från närområdet. Jag kollade upp vilka slags vilda blommor vi kunde förvänta oss och planerade att gå ut med familj och vänner dagen innan bröllopet för att plocka.
Tanken var att ha flera små buketter runt borden, så vi behövde också något att ha blommorna i. Under en inspirationsrunda på Pinterest kom jag över någon som använt tomma barnmatsglas som värmeljusstakar – och då slog det mig att dessa skulle fungera utmärkt som blomvaser också. Så jag fick våra vänner som har barn att spara på tomma barnmatsburkar och tvättade av etiketterna med varmt vatten och rödsprit.
Men när bröllopsdagen närmade sig fanns det hundra saker som skulle färdigställas och jag insåg att det skulle ta alldeles för lång tid att plocka blommorna själv. Jag sökte runt lite efter en plan B och hittade Blomsterträdgården på Abildsø Gård i Oslo. De kunde bland annat erbjuda ett blomsterpaket som hette ”markblommor” till ett rimligt pris – och det var ju helt rätt.
De hjälpte oss att beräkna hur mycket vi behövde för att få tillräckligt många små buketter på varje bord, och så fick jag hjälp av vänner att snitta och arrangera blommorna i glasen.
Resultatet blev riktigt somrigt, naturligt och fint! Det var dessutom väldigt praktiskt med små vaser och låga buketter så att blommorna inte hamnade i vägen för samtalen över borden – förutom att lösningen var mycket behagligare för plånboken än om vi skulle ha beställt färdiga dekorationer från en blomsterbutik.
... Detta gick däremot inte lika smidigt:
- Bara några timmar innan bröllopsmiddagen skulle börja blev Dan plötsligt dålig. Han var blek och kallsvettig – och till slut var han tvungen att halvligga på stolen för att orka vara med hela middagen. Det var ju verkligen något av en kris kan man säga.
Lyckligtvis blev han bättre under kvällen, men när vi åkte till läkaren dagen efter visade det sig att han drabbats av ljumskbråck – efter att ha burit tungt i samband med förberedelserna dagen innan bröllopet. Så ett gott råd är att försöka ta det lite lugnt inför den stora dagen och inte göra något som kan leda till att skadar dig.
Upplevelsen speglar även så onödigt det är att hänga upp sig på småsaker. Några dagar innan bröllopet hängde jag till exempel väldigt mycket upp mig på att de dukar vi hyrt inte var precis som jag trodde – men när det här sedan hände blev ju det helt irrelevant. Jag tror att det är lätt att överskatta vikten av detaljer. För när du väl står där så överskuggas alla småsaker av hur överväldigande dagen är.
Vildes bästa tips: Minnesvärda matstånd
En kreativ tolkning av den traditionella buffén blev en stämningsfull, praktisk och färgsprakande lösning på Vildes och Mortens trädgårdsbröllop.
- Vem: Vilde Hermansen Røed och Morten Røed Hermansen.
- Gifte sig i augusti 2018 i Ås i Norge.
Vilde berättar:
- När vi började planera bröllopet var vi överens om att det viktigaste för oss var att det blev en jättefest. Alla lokaler vi såg på krävde dock att festen avslutades klockan 02.00 – och med 100 festsugna gäster var det ett problem. Därför bestämde vi oss för att ha middagen och festen i svärföräldrarnas trädgård.
Vi upptäckte tidigt att det inte var optimalt att tillaga en trerätters till så många gäster i ett vanligt kök, och insåg att vi var tvungna att välja någon form av buffé. Men ingen av oss var speciellt upplagd för en traditionell buffé med charkuterier och därför blev matdelen lite hängande i luften medan vi planerade det övriga inför bröllopet.
Efter ett oändligt antal sökningar på Pinterest hittade vi lite inspiration som kändes som ”vi” - och så småningom förstod vi att vi inte behövde låsa upp oss på att bröllopet skulle ha en klassisk ram med spets och lågmälda nyanser.
När vi släppte den föreställningen insåg vi att det vi ville ha var en festivalkänsla på hela bröllopet – med massor av färger, musik och ljus. Och när vi hade landat i det kom idén om att sätta upp olika matstånd i trädgården – precis som på festival.
Förutom att vi kunde erbjuda något för alla smaker blev också hela konceptet en liten upplevelse i sig.
Det slutade med att vi hade fyra olika stånd med varsitt koncept; ett med mexikansk taco, ett med norska smårätter, ett med spanska tapas och en med asiatiska favoriter. Friggebodarna byggde vi själva, av bord vi hittade gratis online, gamla plankor som förvandlades till ställ och skyltar samt tyg från olika tygbutiker.
Vi kontaktade flera kockar och berättade om vår idé, och lyckligtvis hittade vi någon som ville ta på sig uppdraget inom vår budget. Han lagade fyra olika rätter till varje matstånd – så gästerna hade totalt 12 rätter att välja mellan. Dessutom gjorde han en ceviche som alla fick serverad till förrätt. Vi skippade efterrätt men hade ett desto större tårtbord med bidrag från vänner och familj.
Med hjälp av toastmasterns stadiga hand gick gästerna själva och hämtade mat från de olika stånden. Och bakom kulisserna fanns bekanta som hjälpte till att fylla på mat från köket till matstånden och som såg till att glasen hela tiden var fulla.
Maten blev verkligen jättegod! Förutom att vi kunde erbjuda något för alla smaker blev också hela konceptet en liten upplevelse i sig. Vi hade givetvis kunnat ha samma 12 rätter på ett vanligt buffébord, men det hade inte skapat samma stämning.
... Detta gick däremot inte lika smidigt:
- Vi hade fått låna en fin gammal bil av en kompis som skulle ta oss från vigseln till festen. Men den här bilen skulle visa sig vara lite mer skruttig än vi trodde. Under den halvtimme som det skulle ta att köra från kyrkan till mina svärföräldrar stannade bilen flera gånger – och ville inte starta igen. Både chauffören och brudgummen var tvungna att dra igång den om och om igen.
Det hela blev en lagom svettig upplevelse – både på grund av nerverna och att det var 30 grader ute. Så om ni planerar en bröllopsbil av den gamla sorten är det med andra ord ett bra tips att provköra den i förväg.
Linns bästa tips: härligt mingel
Hur håller man bröllopsgästerna sysselsatta mellan bröllopet och middagen? Med 20 egenkomponerade picknickkorgar förvandlade Linn och Ask receptionen till en avslappnad sommardröm.
- Vem: Linn Isaksen och Ask Frederik Berg.
- Gifte sig i augusti 2018 på MårtenPers Källa på Österlen i Sverige.
Linn säger:
– När vi letade efter en plats att ha vårt bröllop på föll vi tidigt för Österlen, ett kulturlandskap i södra Sverige, med idylliska landsvägar, äppellundar, böljande gröna ängar och vita sandstränder. Och när vi hittade MårtenPers Källa – ett ställe med både festlokal, hotell, galleri och liten teater – var vi helt säkra på att det var här det skulle vara.
Här kunde vi få både en rustik och modern känsla, omgiven av det lantliga och vackra landskapet. Och eftersom vi ville ha ett borgerligt bröllop var det också helt perfekt att den lilla teatern passade perfekt för det.
Sammantaget ville vi ha en avslappnad atmosfär där stämningen inte kändes alltför stel och det lade grunden till planeringen av dagen. Bland det viktiga vi ägnade lite tid åt att kläcka var vad som skulle hända mellan bröllopet och middagen. Vi visste att det skulle bli ett par timmars mellanrum där vi var tvungna att ta bilder och gästerna måste vara upptagna på något sätt.
Festlokalen skulle stå iordninggjord för middag, så vårt enda alternativ var egentligen bara att hålla tummarna för bra väder och placera gästerna utomhus. Utanför lokalen fanns dock en stor och vacker trädgård, med gräsmatta, majestätiska träd och en hängmatta.
Det fanns dock inga trädgårdsmöbler för 100 personer, så vi kliade oss fruktansvärt i huvudet - tills vi plötsligt fick en idé: Vad sägs om att förvandla receptionen till en picknick, där gästerna kunde lägga sig på en filt i gräset, dricka cider, äta ost och oliver och spela kubb? Det skulle vara trevligt – och passa inramningen för resten av dagen riktigt bra.
Vi köpte picknickkorgar, filtar, chips, cider, enorma burkar med oliver - som vi delade i mindre konserveringsburkar, knivar från en loppis, servetter och ost - som vi skar i bitar, slog in i matpapper och fördelade i korgarna (allt detta med god hjälp av vänner). Upplägget gick ut på att personer gick fem och fem tillsammans per korg – och erbjöd på så sätt även möjligheter till umgänge bland gästerna. Och i slutet av trädgården fick vi vår favorit DJ, Funky Loffe, att spela svensk funk på vinyl.
Vädret höll, som tur var, och picknicken blev en stor succé. Gästerna trampade omkring barfota i gräset, och det hela kändes lite som en sommardröm. Det var också praktiskt att lösningen inte krävde varken servitörer eller andra serveringsutrustning än vinglas.
Bland feedbacken vi har fått efter bröllopet är picknicken den som oftast lyfts fram. Många av gästerna har bland annat undrat var vi fick tag i den "fantastiskt goda osten" - som ärligt talat köptes på lågprisbutik för ingenting. (Presentation är allt!)
... Detta gick dock inte lika smidigt:
– Jag lät en kompis göra en brudbukett åt mig, och dagen innan bröllopet arbetade hon flitigt med den i timmar. Det blev en riktigt fin och perfekt komponerad bukett, i rosa, grönt, orange och vitt.
När den var ihopknuten och klar lades den i ett glas vatten i ett kylskåp i festsalen för att hålla sig fräsch till nästa dag. Nästa morgon gick min vän för att kolla om buketten hade hållit sig bra över natten. Och det var ren tur att hon gjorde det! Det visade sig att vi inte hade lagt den i kylen – utan i en frys, och nu var buketten bara en enda stor isklump.
Jag måste erkänna att jag blev lite stressad när jag fick höra detta när jag satt i sminkstolen och bröllopet bara var ett par timmar bort, men som tur är är min kompis den lösningsorienterade typen: Hon kastade sig i bilen, begav sig iväg till blomsteraffären, plockade det bästa av vad utbudet tillät och knöt ihop en ny bukett i rekordfart - så att jag inte behövde gå upp i gången tomhänt.