Roliga tårtor till barnkalaset
Ska du ordna barnkalas? Vi har kakrecepten du behöver – oavsett om du vill göra enkla fotbollsmuffins eller imponera med en snygg pirattårta.
En snygg födelsedagstårta behöver inte vara svår att göra, även om det kanske verkar som det. Nedan har vi samlat två roliga (och relativt enkla) kakor att baka till barnkalaset.
Cupcakes
- 4 ägg
- frön från 1 st vaniljstång
- 200 g smör
- 300 g socker
- 5 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 3 dl vispgrädde
Chokladfrosting
- 200 g rumstempererat smör
- 200 g florsocker
- 300 g vit choklad
- ca 3 droppar grön karamellfärg
Så här gör du:
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Rör ihop smör, socker och vaniljfrön till en luftig konsistens. Lägg i ett ägg åt gången.
- Vänd försiktigt ner siktat mjöl och bakpulver i blandningen. Späd med grädde och blanda väl.
- Ställ muffinsformar i en muffinsplåt. Har du inte muffinsplåt kan du använda dubbla formar för att muffinsen ska hålla formen bättre. Fördela smeten i formarna och grädda kakorna på 180 °C mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt svalna.
- Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Placera skålen över en liten kastrull med vatten (vattenbad). Var försiktig! Skålen bör inte komma i kontakt med vattnet eftersom det kan bli för varmt för chokladen. Ställ kastrullen på spisen och låt vattnet sjuda. Rör i chokladen då och då och ta av den från plattan så fort den har smält. Du kan också smälta chokladen i mikrovågsugn.
- Mixa rumstempererat smör och florsocker i en matberedare med K-visp tills blandningen är luftig och ljusgul, ca 5 minuter. Häll den kylda smälta chokladen i skålen och vispa tills allt är väl blandat. Var försiktig! Om chokladen är för varm kommer krämen att spricka.
- Färga krämen till önskad färg med grön karamellfärg. Lägg krämen i en spritspåse med spets och spritsa ut krämen på muffinsen. Dekorera gärna med små fotbollar.
Sjörövarkaka
- 400 g smör
- 4,5 dl vatten
- 6 msk kakaopulver
- 9 dl socker
- 9 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk bikarbonat
- 5 st ägg
Sjörövarkräm
- 250 g mjukt smör
- 250 g florsocker
- 1 st ägg
- ca 4 msk kakaopulver
Garnering
- 1 påse non stop-choklad
- ca 10 st sega gubbar
- 2 st lakritsstavar
- grillspett
- svarta ark
- lite hönsnät (till mastkorg)
- bomullssnöre
Gelé runt båten
- 1 pkt gelépulver med krusbärssmak
- ca 5 droppar blå karamellfärg
Så här gör du
- Smält smör med vatten. Dra bort kastrullen från plattan och tillsätt resten av ingredienserna. Vispa ihop allt ordentligt och häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda kakan i 180°C i ca 30 minuter. Låt kakan svalna.
- Rör smör och florsocker mjukt till chokladkrämen. Tillsätt ägg och kakao.
- Gör gel enligt instruktionerna på förpackningen. Ställ kallt tills den börjar stelna. Rör eventuellt lätt in några droppar blå färg.
- Dela kakan i tre längder (se bild). Skär av två trianglar (A och B) på framsidan av del 1 och en 5 cm lång bit baktill (C).
- Täck över resten av del 1 med ett piratband och placera den på fatet med den raka änden närmast fatets kant. Skär av två trianglar (D och E) på del 2 och lägg del 2 ovanpå del 1 så att de raka kanterna baktill är rakt över varandra.
- Täck med sjörövarkräm. Sätt del C längst bak på skon till ”salong” och lägg ihop trianglarna A och B på bågen. Forma en fyrkant av del D och E.
- Limma ihop dem med ett sjörövarsnöre och sätt fast det på däck som en styrhytt. Gör fören.
- Täck sedan hela båten med sjörövarkräm. Trä seglen på träspett och dekorera båten enligt bilden. Lägg upp gelen som vatten runt båten.
- Del 3 kan dekoreras med resten av chokladkrämen och bli en extra tårta.
Tips
Om du inte orkar göra kakan från grunden kan du köpa färdiga ingrediensförpackningar för både cupcakes, chokladkaka och sockerkaka. Då är det bara pyntet som saknas.
- Bilder och recept
- matprat.no